Laringoskop Nedir?

31-10-2022 17:00
Laringoskop Nedir?

Laringoskop nedir? Laringoskop, larenks kısmında hava yolu açılmasını ve o bölgenin görünmesini sağlayan önemli bir tıbbi alettir. Hastanın hava almasını ve gırtlak, yemek borusu ve solunum yolunda bir sorun olup olmadığının incelenmesini sağlamaktadır. Laringoskopi yaparken görüş açısının kısıtlı olduğu durumlarda laringoskop yerine video laringoskoplar kullanılmaktadır. Video Laringoskop nedir, laringoskop ne için kullanılır? öncelikli olarak bilinmesi gereken başlıklar arasında yer almaktadır.


Video laringoskop, imaj kalitesini ve rengini bozmadan büyüterek, detaylı bir şekilde LCD veya TFT LCD ekranda görüntüleyen çok gelişmiş bir laringoskopi sistemidir. Laringoskop aleti genellikle entübasyon işlemi yapılırken kullanılan cerrahi bir alettir.


Laringoskopi Nedir?

Laringoskopi nedir? Laringoskopi, boğazın laringoskop adı verilen araçla incelenerek oluşan rahatsızlıkların teşhisinin yapılmasına denmektedir. Boğaz hastalıklarının ve gırtlak bölgesinde oluşan rahatsızlıkların teşhisinde laringoskopi uygulanmaktadır. Belirtileri gözlemlenmiş bir hastalık durumunda, hastalığın tedavisinin ne şekilde başlayacağı ve izlenilecek tedavi yöntemleri konusunda doktora fikir vermektedir. Nefes ve yemek borusunu birbirinden ayıran gırtlak, ses tellerinin bulunduğu ve solunumunda yapıldığı önemli bir noktadır.Gırtlakta meydana gelebilecek çeşitli hastalıklar insan sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca bu alanda "glottis nedir?” sorusu bilinmesi gereken bir başlıktır. Glottis, nefes borusunun ve ses tellerinin bulunduğu başlangıç kısmına verilen isimdir.


Laringoskop Ne İşe Yarar?

Laringoskop ne işe yarar? Laringoskop, gırtlak kısmının görünmesini ve hava yolu açılmasını sağlayan, görünüşü çekice benzeyen bir cihazdır. Genellikle bilincini kaybetmiş hastalarda hastanın hava almasını, hastanın gırtlak, solunum yolu ve yemek borusunun incelenmesini sağlamaktadır. Laringoskop genellikle entübasyon durumunda kullanılmaktadır. Amaç tamamen hava yolunu açık tutmaktır. Laringoskop handle (sap) ve bıçak (blade) olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Laringoskop blade çeşitleride kendi içinde sınıflara ayrılır. 


Laringoskop Nasıl Kullanılır?

Laringoskop nedir, nasıl kullanılır? Basit laringoskoplarda sap içine yerleştirilen piller, sap ve blade doğru takıldığında blade üzerindeki ampulün yanmasını sağlamaktadır. Blade kısmı larenkse yerleştirilir. LED ışık kaynağı batarya biriminin ürettiği güç ile soğuk ışık emisyonu yapmaktadır. Bu ışık fiber optik bir iletim yolu ile blade’in ucuna taşınır ve gerekli aydınlatmayı sağlar. Laringoskop pili, bıçakta bulunan ampulü çalıştırmak için sap kısmına yerleştirilmiştir. Daha sonra klinisyen gerekli tanı işlemlerini gerçekleştirmektedir.


Laringoskop Çeşitleri Nelerdir?

Laringoskop çeşitleri direkt laringoskop, indirekt laringoskop ve fiberoptik laringoskop olarak sınıflanmaktadır. Laringoskop seti parçaları, laringoskop seti, laringoskop seti nedir gibi soruların yanıtlarını içinde barındıran laringoskop çeşitleri genel olarak şu şekilde tanımlanabilir.

Direkt laringoskopi; Larenksi daha iyi görebilmek ve inceleyebilmek için direkt laringoskopi yöntemi uygulanmaktadır. Ayrıca direkt laringoskopi anestezi ile yapıldığı için öğürme ve bulantı gibi problemler olmayacak ve özellikle çocuklar daha rahat hissedeceklerdir. Direkt laringoskopi genellikle hasta sırt üstü yatarken yapılmaktadır. Direkt laringoskopi yönteminde laringoskop denilen ışıklı, farklı ebatları bulunan özel aletlerle muayene yapılmaktadır. Böylece gırtlak kısmı aynadan değil direkt olarak görülebilmektedir.


İndirekt laringoskop direkt laringoskopdaki kadar detaylı bir inceleme alanına sahip değildir. İndirekt laringoskopi yönteminde hekim, bir yandan hastanın dilini tutarak diğer yandan da larenks kısmına ışık düşürerek larenks aynası denilen ayna ile gırtlağı ve ses tellerini incelemeye çalışmaktadır. Hastadan ses çıkarması istenir ve hareket kısıtlılığı olup olmadığı kontrol edilmeye çalışılmaktadır.


Fiberoptik laringoskop en sık uygulanan laringoskop tekniğidir. Bazen esnek laringoskopi olarakta adlandırılmaktadır. Bir kablonun ucunda bulunan ve burundan boğaza giren bir teleskop kullanılmaktadır. Oldukça hızlı bir prosedürdür. Burna uyuşturucu bir madde verilmektedir. Doktor bazen burun pasajlarını açmak için bir dekonjestan kullanmaktadır ve bu madde hastada öğürmeye sebep olmaktadır.


Laringoskop Bölümleri Nelerdir?

Larenks ve etrafını çevreleyen anatomik yapıyı doğrudan inceleme fırsatı sağlayan laringoskopi işlemini gerçekleştirmeye yarayan laringoskop aleti iki bölümlü parçadan oluşmaktadır. Bunlar handle (sap) ve blade (bıçak) olarak adlandırılmaktadır. Blade handle kısmına takılıp çıkarılabilmektedir. Handle (sap) kısmından tutulur ve bu kısım sabit bir şekilde durur. Blade (bıçak) kısmı farklı farklı boyut ve şekillerde olmaktadır. Hastanın boyun uzunluğuna göre uygun numara tercih edilerek entübe edilmektedir. İki tip blade vardır. Bunlar eğri ve düz blade olarak adlandırılmaktadır.


Laringoskop Nerelerde Kullanılır?

Kulak yada boğazda ağrı görülmesi, hava yolundaki tıkanıklıklar, boğazın daralması ve yutma zorluğu muayenesinde laringoskop kullanılmaktadır. Genellikle bilincini kaybetmiş hastalarda hastanın hava almasını ve gırtlak, solunum yolu, nefes borusu gibi bölgelerin incelenmesini sağlamaktadır. Laringoskoplar acil servis, ameliyathane, ambulanslar, yoğun bakım üniteleri ve anestezi uyandırma servislerinde kullanılmaktadır. Ayrıca veteriner kliniklerinde veteriner hekimler tarafından da kullanılmaktadır. Laringoskopi tıbbi aleti oldukça önemli ve yapılan işe yardımcı olan bir alettir.


Laringoskop Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Laringoskop kullanımının faydaları oldukça hayati öneme sahiptir. Laringoskop modern tıpta kullanılan çok önemli aletlerdendir. Özellikle üst solunum yollarında ve kulakta olan rahatsızlıkların tespitinde sıkça kullanılmaktadır. Yapılan anında görüntüleme işlemi neticesinde yapılan teşhislerde zaman kazandırması ile sağlık sektörü çalışanlarına büyük kolaylık sağlamaktadır.


Özellikle oluşan travmalar neticesinde hava yolunda bulunan sorunların saptanmasında, acil durum vakaları söz konusu olduğunda ne kadar hayati öneme sahip olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bunun yanında genel anestezi uygulanacak hastalarda yapılacak entübasyon işleminde hava yolunu açmak için kullanılmakta olup, entübasyon işleminde kullanılacak tüpün hava yolunda yerleştirilecek bölgeyi görmesini sağlamaktadır.

Laringoskop Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Larenks yani gırtlak kısmını inceleyerek ses tellerinde nodül, kist veya polip gibi kitleleri belirlemek mümkündür. Bununla beraber boğazdaki şişme, ağrı, yutma güçlüğü, boğazda bir şey varmış hissi, ağızdan çok miktarda kan gelmesi ve boğazdan yabancı cisim çıkarma gibi işlemler için larenks incelenerek probleme göre tedavi aşaması başlatılmaktadır. Bu işlemler ameliyatla olabildiği gibi ameliyatsız bir şekilde laringoskopi yöntemiyle de gerçekleşmektedir.


Laringoskopi kullanırken dikkat edilmesi gereken bir takım faktörler bulunmaktadır. Oldukça önemli olan bu noktalar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir:


  • Bladeler her işlemden sonra uygun şekilde sterile edilmelidir.
  • Handle otoklava sokulmamalıdır.
  • İşlemden önce cihazın pilleri ve ampülü kontrol edilmelidir.
  • Ampul ışık seviyesi düşük miktarda ise pil veya ampul değiştirilmelidir.
  • Ampulün kullanım ömrü bilinmelidir.
  • Alanında uzman olan kişiler tarafından kullanılmalıdır.
  • Hastaya uygun olacak numaralardaki bladeler takılmalıdır.
  • Bakımları sık sık yapılmalı ve kontrol edilmelidir.

 Laringoskop Blade Nedir?

Laringoskop işlemi genellikle entübasyon işlemi yapılırken kullanılan cerrahi bir alettir. Bunun sebebi ise gerçekleştirilen entübasyon işlemi sırasında larenksin görülebilmesi ve ayrıca tüpün trakeaya yerleşmesini sağlamaktır. Laringoskop aleti iki parçadan oluşmaktadır. Bunlara ise handle ve blade denilmektedir. Laringoskop blade cerrahi aletin uç kısmıdır. Ağız yolundan gırtlağa yerleştirilebilen bir parçadır. Takılan pillerden güç alan ampullerin amacı ise işlem yapılan gırtlak bölgesinin en net şekilde aydınlatılmasını ve bu sayede uzman kullanıcının görüşünü netleştirmeyi sağlamaktır.


Blade uçları farklı boyutlarda ve farklı yapılı şekillerde üretilmiştir. Hastanın yaşı ve boynunun yapısı, uzunluğu dikkate alınarak uygun olan blade kullanılmaktadır. Bladenin eğri ve düz şekilleri bulunmaktadır. Son olarak bladeler laringoskop aletine uyumlu olacak şekilde üretilmektedirler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.