Otoskop Nedir? Nasıl Kullanılır?

31-10-2022 17:26
Otoskop Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde farklı farklı birçok hastalık çeşidi bulunmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde hekimler tarafından farklı aletler kullanılmaktadır. Bu aletlerden biride otoskop olmaktadır. Otoskop içerisinde ışık kaynağı ve mercek sistemi bulunan bir kulak muayene aletidir. Kulak muayenesi yapılırken kulak kanalının iç yapısını görebilmek ve incelemek için kulak muayene aleti olan otoskop kullanılır. Kbb muayenesi yapılırken önemli bir role sahip olan otoskop gelişmiş teknik özellikleri ile kulak muayenelerinde önemli bulgular elde etmek için kullanılmaktadır. Otoskop, doktorların kulak yolu, kulak zarı ve orta kulak anatomisini incelerken kullandığı cihazdır. Otoskop medikal malzemeler içinde en çok kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Otoskop cihazları portatif ve kolay kullanım özelliğine sahiptir.


Otoskop Özellikleri Nelerdir?

Tıbbi gereçler içinde yer alan otoskop cihazı kulak kanalının incelenmesi, kıkırdak kontrolü ve kulaklarda oluşan iltihapların teşhisi için kullanılmaktadır. Otoskop, kulağın kanaldan başlayarak kulak iç yapısına kadar uzanan bölgenin incelenmesinde büyük faydalar sağlamaktadır. Otoskop cihazları kolay korunan yapısı, portatif oluşu ve yüksek ışıklandırma özelliği ile son derece faydalı bir ekipmandır. Ayrıca otoskop cihazında büyütme özelliği bulunmaktadır. Büyütme özelliği sağladığı için hastanın kulak yolu içindeki incelenmesi gereken noktaların rahatlıkla gözle görülebilmesini sağlamaktadır. 


Bazı otoskop cihazlarında tansiyon aleti ve ateş ölçer cihazlar bulunmaktadır. Bu durum, kulak burun boğaz muayenesine gelen hastalar için daha kapsamlı bir muayene yapılmasını sağlamaktadır. Gelişmiş özellikleri ile kulak burun boğaz aletleri hastaneler, klinikler, veteriner klinikler ve aile sağlık merkezleri gibi sağlık kuruluşlarında en önemli medikal cihazlar arasında yer almaktadır. Ucuz bir muayene aleti olan otoskop cihazları doktorların en çok kullandığı tıbbi ekipmanlar arasında yer almaktadır.


Otoskop Çeşitleri Nelerdir?

Otoskop, pratik olduğu kadar önemli bir tıbbi ekipman türüdür. Genel kulak muayenesi, kulak kanalının incelenmesi, kulak kıkırdak yapısının muayenesi, kulak zarının kontrolü gibi muayeneler için tercih edilmektedir. Otoskop kullanımında en çok tercih edilen iki tür bulunmaktadır. Bunlar duvar tipi ve masa tipi otoskop olarak adlandırılmaktadır. Duvar tipi otoskoplar ve masa tipi otoskoplar farklı iki ürün konsepti içersede kulak muayenelerinde aynı adımları takip ederek kullanılmaktadır. 


Otoskopik Muayene Nedir?

Otoskop nedir, otoskop ne işe yarar, otoskopik muayene? gibi kavramlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Dış kulak yolu ve kulak zarının ışık ile muayene edilmesi işlemine otoskopik muayene denilmektedir. Otoskop, içinde ışık kaynağı ve mercek sistemi olan bir kulak muayene aletidir. Bu otoskopik muayene ile dış kulak yolu iltihaplarına bakılmaktadır. Bronş, kanama, akıntı, ödem, yabancı cisim kaçması, fronkül, diffüz, granülasyon dokusu ve tümör gibi hastalıkların teşhisinde kullanılmaktadır. Otoskopik muayenede dış kulak yolu eğriliğini düzeltecek manevra yapılarak kulak zarı görülebilir.

Otoskop Ne İşe Yarar? 

Otoskop, içinde ışık kaynağı ve mercek sistemi bulunan bir kulak muayene aletidir. Kulak muayenesi yapılırken kulağın iç yapısını görebilmek ve incelemek için otoskop cihazı kullanılmaktadır. Otoskop kullanımı kulak muayenelerinde oldukça önemlidir. Kulak muayenesi nasıl yapılır sorusuyla karşılaşıldığında akla ilk gelen şey otoskop cihazıdır. Otoskoplar taşınabilen, kolay korunan, büyütme özelliği bulunan, kendinden aydınlatma olanağı ile net görüntü sağlayan ve kullanılması kolay medikal cihazlardır.


Ayrıca bazen kulak zarı yırtılması nasıl anlaşılır gibi bir takım sorularla karşılaşılmaktadır. Kulak ağrısı, kulak akıntısı, baş dönmesi, işitme kaybı, yüksek ateş kulak zarının yırtılmasının başlıca belirtilerindendir. Kulak zarı yırtılması KBB doktoru tarafından otoskop cihazıyla kulağa bakılarak teşhis edilmekte ve tedavisi yapılmaktadır. Dış kulak yolu ve kulak zarının muayenesi için teknolojik olarak otoskoplardan çok daha basit yada çok daha gelişmiş muayene aletleri bulunmaktadır. Fakat hem kulak burun boğaz hekimlerinin hem de diğer branşlardaki hekimlerin en çok tercih ettiği muayene aracı otoskoplardır.


Otoskop Nasıl Kullanılır?

Otoskop kullanımı, kulak muayenelerinde kulağın içine doğru tutularak kullanılmaktadır. Muayene sırasında hasta uygun bir koltuğa oturtulmaktadır. Hastanın başı hafif bir şekilde eğilerek otoskopik muayene süreci başlamış olur ve süreç şu şekilde ilerlemektedir;

  

  • Hastanın başı kontrol edilecek kulağın tersi istikametinde hafifçe eğilir
  • Uygun otoskop ucu seçilir ve dış kulak yoluna yerleştirilir
  • Son olarak otoskop cihazı ile kulağın kanal yapısı ve kıkırdak yapısı incelenebilir.

Hasta muayenesinde kulak anatomisini iyi bilmek gerekmektedir. Otoskopik muayene tekniğinin tam olarak anlaşılabilmesi için dış kulak anatomisi ve kulak zarının anatomik özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Otoskop cihazı kullanılarak yapılan muayeneler hızlı bir şekilde sonuç vermektedir. Otoskopik muayeneler, acısız ve ağrısız bir şekilde gerçekleşmektedir.  


Otoskop Çalışma Prensibi

Otoskop çalışma şekli tıbbi açıdan kulağın içini en iyi gösterecek şekilde geliştirilmiş bir kapasiteye sahiptir. Otoskop cihazlarında net görüntüyü sağlayabilmek için led ışık yayan bir bölüm bulunmaktadır. Bu ışık sayesinde hastanın kulak içi aydınlatılır ve doktorun muayene ve inceleme yapması mümkün hale gelmektedir. Aynı zamanda otoskop içerisinde yer alan mercek sayesinde kulağın içindeki görüntü büyütülebilir. İstenilen netliğe kavuşan hastanın kulak içi kanalı doktor tarafından rahatça görülebilir ve iç yapı incelenir.


Otoskop Nerelerde Kullanılır?

Otoskop cihazı önemli bir medikal cihazdır. Otoskop cihazı, kulak muayenelerinde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında bulunmaktadır. Hastanın kulak muayenesi yapılırken kulak kanalının ayrıntılı bir şekilde iç yapısını görebilmek ve incelemek için otoskop cihazı kullanılmaktadır. Farklı komponentler ile birleştirilen otoskop cihazları, kendiliğinden aydınlatma özelliği sayesinde net görüntü sağlayabilen bir cihazdır.


Hastanelerde, kliniklerde ve aile sağlığı merkezlerinde hekimler kulak muayenesi için otoskop kullanmaktadır. Ayrıca veteriner kliniklerde de kullanılmaktadır. Kulak muayenesinde kullanılan otoskop cihazı bazen kulak temizleme aleti ile karıştırılmaktadır. Doktorların kullandığı kulak temizleme aleti farklı bir cihazdır. Otoskop kulak temizleme aleti değil kulak muayenesi için kullanılan bir medikal cihazdır.


Otoskop Ne İçin Kullanılır?

Otoskop cihazı genel olarak kulak muayenesi işlemi için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kulaklarda oluşan iltihaplanmalar ve kulak zarında bir sorun varsa bunların tespitinde yardımcı olmaktadır. Kulak kanalının durumunu öğrenmek, kıkırdak yapısını kontrol etmek, hastanın kulak zarı ışık refleksinin kontrol edilmesi, hastanın kulağının anatomik yapısının incelenmesi ve kulak zarı kontrolü gibi anatomik yapılar hakkında bilgi almak ve teşhis için kullanılmaktadır. 


Mikroskop ve endoskoplara nazaran daha fazla ışık ve büyütme sağlaması açısından otoskopik muayenelerde çok fazla tercih edilen bir medikal ekipmandır. Otoskop genel olarak sağlık kuruluşları, veteriner klinikleri, poliklinikler ve sağlık ocaklarında kullanılmaktadır. Muayeneyi kolaylaştırdığı için pratik bir cihazdır.


Otoskop Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Otoskop cihazı kullanırken dikkat edilmesi gereken bir takım faktörler bulunmaktadır. Öncelikle portatif ve pilli bir cihaz olan otoskop ekipmanının pillerini zamanında kontrol etmek gerekmektedir. Ayrıca otoskop cihazının steril konumda olmasına dikkat edilmelidir. Her hasta muayenesinden sonra muhakkak komponentlerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Otoskopik muayene yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hastanın arkasında ya da yanında hekimin gözünü rahatsız edebilecek bir ışık kaynağının olmamasıdır. Otoskop cihazı kullanırken hastanın hekimin sol tarafında yer alması gerekmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.