Tansiyon Aleti Nedir?
Tansiyon aleti ihtiyacı olan kişiler "tansiyon aleti nedir” sorusunun cevabını merak etmektedir. Tansiyon aleti, kan basıncını ölçmeye yarayan bir alettir. Tansiyon ölçme aleti için kan basıncı ölçer veya sfigmomanometre isimleri de kullanılmaktadır. Tansiyon cihazı, üst kola ya da bileğe manşondan oluşan bir sistolik ve diyastolik kan basıncını belirleyerek basıncı arttırıp yavaş yavaş salınarak damarlarda dolaşan kanın damar duvarına yapmış olduğu basıncı yani tansiyonu ölçmektedir. Tansiyon aleti medikalde, sağlık sektöründe çok sık kullanılan bir cihaz olarak bilinmektedir.
Tansiyon Aleti Çeşitleri Nelerdir?
Tansiyon ölçme için kullanılan tansiyon cihazlarının birden fazla çeşidi olduğu bilinmektedir. Bun göre tansiyon aleti çeşitleri sıralanmak istenirse aşağıdaki gibi olmaktadır.
- Dijital Tansiyon Aleti: Otomatik olan bu tansiyon cihazları, birisinin manşonu kullanmasına ya da kan akış seslerini dinlemesine gereksinim duyulmadan tansiyonu ölçmektedir. Dijital tansiyon cihazlarına bilekten tansiyon aleti de denilmektedir.
- Manuel Tansiyon Aleti: Manuel tansiyon aletlerinde dijital cihazlardan farklı olarak ölçüm başkasından destek alınarak yapılmaktadır. Çünkü klasik tansiyon aleti havayı elle basmak ve ölçüm sonucunu saatten izlemek gerekmektedir. Bu aletler genellikle hastanelerde ve ambulanslarda kullanılmaktadır. Evde kullanımı ise diğer aletlere göre daha meşakkatli olduğu vurgulanmaktadır. Manuel tansiyon aleti pompalı tansiyon aleti olarak da bilinmektedir.
- Yarı Otomatik Tansiyon Aleti: Yarı otomatik tansiyon aletinin dijital gösterge ekranı olduğu bilinmektedir. Manşonuna elle müdahale edilen bu aletlerin pompalanmasını sağlayan yarı dijital cihazlardır bilgisi verilmektedir.
Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?
"Tansiyon aleti nasıl kullanılır?” ve "tansiyon aleti nasıl çalışır?” konularını merak edenler yaptıkları araştırma sonucunda tansiyon aleti kullanımı hakkında bilgi edinmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda tansiyon aletinin kullanımı aşağıda bulunmaktadır.
- Tansiyon ölçüm işlemi öncesinde kişinin 5-10 dakika dinlenmiş olması önerilmektedir.
- Tansiyonu ölçülecek kişinin rahat bir şekilde oturması ve ölçme işlemi esnasında da sabit durması, konuşulmaması gerekmektedir.
- Sonuçların etkilenmemesi için saat ve diğer takıların hepsinin çıkarılması söylenmektedir.
- Tansiyon ölçme işlemi esnasında bacak bacak üstüne atılmaması ve ayakların düz bir zeminde durması belirtilmektedir.
- Manşon, sol kol dirseğinin 2-3 cm yukarısında, kalp hizasında olacak ve cilde direkt temas edecek biçimde konumlandırılmaktadır.
- Çıkış borusunun yönü ile kol ve elin yönünün aynı hizada olmasına dikkat edilmektedir.
- Manşonun sıkı fakat rahat bir konumda olmasına işaret edilmektedir.
- Tansiyon aleti elektronikse açılması, havalı ise de hava verilmesi gerekmektedir.
- Ölçüm esnasında yavaşça şişen manşonlar belirli bir yüksekliğe geldiğinde bırakılması gerektiği bilinmektedir.
Tansiyon Nasıl Ölçülür?
"Tansiyon nasıl ölçülür?” sorusunun cevabı tansiyon aletleri nasıl kullanılır ile aynıdır. Tansiyon cihazının çeşidine göre uygun adımlar izlenerek tansiyon ölçümü gerçekleşmektedir. Bu şekilde "doğru tansiyon nasıl ölçülür?” sorusunun cevabına da ulaşılmaktadır.
Tansiyon Hangi Koldan Ölçülür?
"Tansiyon hangi koldan ölçülür?” veya "tansiyon nereden ölçülür?” hakkında da daha önce hiç tansiyon ölçtürmeyen kişiler için her iki koldan ölçülebildiği, daha sonra yüksek ölçülen koldan tansiyon ölçümüne devam edildiği bilinmektedir. Bütün bunlar dışında tansiyon cihazının üstünde özellikle özellikle bir ibaresi var ise de buna dikkat edilmelidir.
Tansiyon Ne Zaman Ölçülür?
Uzmanlar tansiyonunu her gün düzenli ölçen kişilere tansiyonlarını aynı saatlerde ölçmelerini tavsiye etmektedir. Ayrıca her sabah ve her akşam aç karnına tansiyon ilaçları içilmeden önce ölçüm yapılması da vurgulanmaktadır. Böylece "tansiyon ne zaman ölçülür?” sorusu da cevaplanmaktadır.
Büyük ve Küçük Tansiyon Nedir?
Kalbin kanı vücuda atarken kullandığı güce büyük tansiyon bir diğer adıyla sistolik, kan akımı bittikten sonra damarlarda oluşan durgun basınca ise de küçük yani diyastolik tansiyon açıklaması yapılmaktadır.
Tansiyon Aletinde Nabız Kaç Olmalı?
"Tansiyon aletinde nabız kaç olmalı?” sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu soru için ise tansiyonun yetişkin bireylerde 120/80, nabız tansiyonunun ise 40-60 arası olması normal kabul edildiği bilgisine ulaşılmaktadır.
Nabız Tansiyonu (pp) Ne Demek?
Nabız tansiyonuna sistolik ve diyastolik basınç veya bir diğer tanımla, büyük tansiyon ve küçük tansiyon arasındaki fark ifadesi kullanılmaktadır. Nabız tansiyonu ile nabız atışının karıştırılmaması gerektiği belirtilmektedir.
Tansiyon Takibi İçin Hangi Saatlerde Ölçmek Gerekir?
Tansiyon ölçümü öncesinde kişinin 10 dakika oturması vurgulanırken tansiyon takibi için de sabahları kalktıktan 1 saat sonra ölçüm yapılması söylenmektedir. Sabah kalktıktan hemen sonra yapılan ölçümlerde tansiyonun yüksek çıkma olasılığı da bildirilmektedir.
Sağ ve Sol Kol Tansiyon Farkı Neden Olur?
İlk kan sağ kol damarına gittiğinden dolayı sağ kol tansiyonun sol kol tansiyonuna göre 10 birim daha yüksek çıktığı dile getirilmektedir.
Tansiyon Aletinde Manşet Ne Demek?
Tansiyon cihazında manşet, aletin kolun çevresine sarılan ve şişirilen lastiğine denilmektedir.
Tansiyon Aleti Manşonu Nedir?
Tansiyon aleti manşonu için tansiyon cihazlarının kola bağlanan ve içine hava doldurulan bölümüdür vurgusu yapılmaktadır.
Tansiyon Ölçerken Manşonu Kaça Kadar Şişirilir?
Tansiyon ölçme işlemi sırasında manşon yaklaşık 180 mm Hg kadar şişirildiği söylenmektedir.
Manuel Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?
"Manuel tansiyon aleti nasıl kullanılır?” ve "pompalı tansiyon aleti nasıl kullanılır?” sorularına cevap arayanlar için talimat şu şekilde olmaktadır. Kolun üst kısmı kalp hizasına getirildikten sonra tansiyon aletinin kolu saran bölümünde bulunan işaret atardamar üzerinden sıkıca sarılmaktadır. Manuel tansiyon aletinin stetoskobu kulağa ve stetoskobun tamburu da kol arterinin üzerine getirilmektedir. Manşon basıncı arttırılarak gelen sesler dinlenir manşon basıncı seslerin kesildiği basınçtan daha fazla olacak şekilde arttırılmaktadır. Paur musluğu yavaşça açılarak manşon basıncının 1-2 mmHg hızla düşerken sesler izlenmektedir. Manuel yani stetoskoplu tansiyon aleti seslerin ilk duyulduğu zamandaki basınç büyük tansiyonu, seslerin bitmesiyle okunan basınç ise küçük tansiyonu belirtmektedir.
Dijital Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?
"Dijital tansiyon aleti nasıl kullanılır?” sorusunun cevabı ise tansiyonu ölçülecek kişi oturduktan 10 dakika sonra dijital tansiyon aleti bileğin iç kısmına gelecek şekilde bileğe sıkıca sarılmaktadır ve bilek kalp hizasına getirmektedir. Dijital cihazın açma düğmesine basılarak tansiyon aleti çalıştırılmaktadır. Dijital tansiyon aleti tansiyon ölçme işlemini bitince ikaz sesi vermekte ve böylece ekranında büyük ve küçük tansiyon bilgileri yer almaktadır. Bu bilgiler "bilekten tansiyon nasıl ölçülür?” sorusuna da cevap olmaktadır. "Bilekten elle tansiyon nasıl ölçülür?” içinde herhangi bir bilgiye ulaşılmamaktadır. Bunun yanında bilekten elle nabız atışının ölçme teknikleri olduğu bilinmektedir.
Korotkoff Sesleri Nedir?
Tansiyon ölçerken, manşet gevşetilmeye başlandığında stetoskoptan gelen seslere korotkoff sesleri denilmektedir.
Tansiyon Aletinde Kalp İşareti Ne Anlama Gelir?
Tansiyon cihazlara hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler "tansiyon aletinde kalp işareti ne anlama gelir?” sorusuna da cevap aramaktadır. Tansiyon cihazlarında kalp işareti kalp atışı ölçümünü göstermektedir.
Bilekten Tansiyon Ölçme Doğru mu?
Uzmanlara göre en doğru ölçümün üst koldan, omuz ile dirsek arasından yapıldığı bilgisi iletilmektedir. El bileğinden otomatik olarak tansiyon ölçümü yapan aletlerde daha sık yanlış sonuçlara ulaşıldığı da bildirilmektedir.
Ayakta Tansiyon Ölçülür mü?
Uzmanlar ayakta yapılan tansiyon ölçümlerinin sağlıklı sonuç vermediğini vurgulamaktadır. Bu yüzden mümkün olduğunca otururken koldan tansiyonun ölçülmesi tavsiye edilmektedir.